Приказната на „Варадинов„ започнува во 30-тите години на минатиот век со Варадинов Иван познат и почитуван столар од Буњаковец кој долги години со неколку работилници ги опслужувал со квалитетен мебел своите сограѓани и соседи па и пошироко.